top of page

ESKİŞEHİR 20’LİK DİŞ (GÖMÜLÜ DİŞ) ÇEKİMİ 20LİK DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER? 20’LİK DİŞ AĞRISI NEDEN OLUR? 20’LİK DİŞ ÇEKİMİ NASIL OLUR?

  • Yazarın fotoğrafı: Melike Cingöz
    Melike Cingöz
  • 13 Şub
  • 3 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 22 Şub



20lik diş ağrısı nasıl geçer

20lik diş ağrısı nasıl geçer, 20’lik diş ağrısına ne iyi gelir, 20lik diş çekimi nasıl olur gibi soruların cevabını vermeden önce kısaca 20’lik dişlerin ne olduğu ve neden ağrıya neden olabilecekleri bilinmelidir.


↪️20’lik dişler, azı dişlerinin çene arkında en sonunda yer alanı olup, genellikle 18-20’li yaşlarda ağızda sürmesi beklenen dişlerdir.


↪️20’lik dişler, ağızda ulaşımı ve temizlenmesi zor olabilen en arka bölgede yer aldıkları için, çoğu zaman çürük ve ağrı gibi problemlere yol açabilirler.


20’LİK DİŞLER NEDEN AĞRIR?

↪️Çürük. 20’lik dişlerdeki en yaygın problem, ağız arkında en arkada yer aldıkları için ulaşılabilirliğin zor olmasından kaynaklanan ve iyi temizlenemedikleri için çürüğe yatkın olmalarıdır. 20’lik dişim ağrıyor, diyorsanız dişiniz çürümüş olabilir ve 20lik diş çekimi gerekebilir.

↪️Perikoronitis. Perikoronitis, 20’lik dişlerin sürerken veya ağız arkında yer bulamamaları gibi sebeplerden yarı gömülü kaldıkları durumlarda, 20’lik diş etrafındaki diş etinde şişlik, ağrı, kötü koku, kanama gibi semptomlarla karakterize bir tablodur.

↪️20’lik dişlerin sürerken ağızda yeterli alanı bulamaması. 20’lik dişler sürerken ağızda yeterli alan bulamazlarsa, etrafındaki komşu dişte ve kemikte yapacağı baskıdan dolayı ağrıya sebep olur.

↪️20’lik diş kökünde meydana gelebilen kistler. Ağzımızdaki bütün dişler, diş germi adı verilen bir yapıdan meydana gelir. Bu diş germinin etrafındaki folikül, bazen fazla büyüme gösterip kist haline gelebilir.


20’LİK DİŞ AĞRISI NASIL GEÇER?

✅20’lik diş ağrısı, ağrıya neden olan etkene göre uygulanacak tedaviye göre çözümlenir. Ağrıya neden olan faktör belirlenip, tedavi ona göre planlanır.


20’LİK DİŞ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Diş çekimi. Gömülü veya yarı gömülü, ağızda sürdürülemeyecek ve çiğneme fonksiyonuna katkısı olmayan 20’lik dişler, altta yatan durumlar (enfeksiyon vb.) kontrol altına alındıktan sonra cerrahi veya cerrahi olmayan yöntemlerle çekilir.

Operkülektomi. Basit anlatımıyla diş ağızda tamamen sürmüş ama diş eti üzerini kapatıyorsa, diş kökünde veya dişte herhangi bir enfeksiyon yoksa veya tedaviyle elimine edilebiliyorsa, dişin üzerindeki diş etinin küçük bir cerrahi işlem veya lazerle alınması işlemidir.

Dolgu veya kanal tedavisi. 20’lik dişte çürük olan durumlarda, eğer 20’lik diş çiğneme fonksiyonuna katkıda bulunuyor ve ağızda bırakılmasında bir sakınca bulunmuyorsa, çürüğün durumuna göre dolgu veya kanal tedavisi ile diş kurtarma yoluna gidilebilir.

20’LİK DİŞ ÇEKİLMEZSE NE OLUR?

20’lik dişler, çekilmedikleri takdirde;

  • Çenede darlığa neden oluyorlarsa ➡️ yanındaki dişin kökünde rezorpsiyona (erimeye) ve çürüğe neden olabilir.

  • Çürükse ➡️ ağrıya, enfeksiyona, ağızda, diş etinde ve yüzde şişliğe, kanamaya, ağız kokusuna neden olabilir.

  • Yarı gömülüyse ve tam süremiyorsa ➡️ üzerindeki diş et kapşon gibi dişin üzerini kapatır ve 20’lik dişin etrafındaki diş etinde kronik ve zaman zaman akut hale geçen diş eti enfeksiyonuna, diş etinde şişliğe, kanamaya ve rahatsızlığa neden olabilir.

20LİK DİŞ BELİRTİLERİ NELERDİR?

20lik dişler, genel olarak ağızda sürmeye başladıklarında bazı belirtiler verirler. Bunlardan ilki ve en yaygın olanı, 20lik dişin etrafındaki diş etinde şişlik, kızarıklık ve o bölgede oluşan baskı şeklinde ağrıdır. Bunun dışında, diş köklerinin konumuna göre:

  • Diş eti etrafında hassasiyet

  • Diş etinde şişlik

  • Ağız kokusu

  • Ağız açıklığında kısıtlanma (tam açamama)

  • Çeneye ve kulağa yayılan ağrı

  • Komşu dişlerde baskı hissiyatı

  • Bazen lenf bezlerinde şişlik (enfeksiyona bağlı)

20’LİK DİŞ ÇEKİMİ ACITIR MI?

✅ 20’lik diş çekimi, diş uyuşturularak yapıldığı için herhangi bir ağrıya ve acıya neden olmaz. 20’lik diş çekilirken ağrı hissedilmez. Aksine, akut belirtiler veren, çürük ve çene arkında fazla bulunan, darlığa sebep olan 20’lik dişler çekilmezlerse şiddetli ağrıya ve dişlerde çeşitli problemlere neden olabilirler.

Sonuç olarak, 20’lik diş neden ağrır, 20’lik dişim ağrıyor, 20’lik diş çekimi gibi soruların cevaplarını arıyorsanız, bu soruların cevapları çok çeşitli varyasyonlar taşır ve en iyi tedavi yöntemine ağız içi ve radyolojik muayeneden sonra karar verilir.

20LİK DİŞ NASIL ÇEKİLİR, 20LİK DİŞ AMELİYATI NASIL YAPILIR?

Gömülü 20lik diş çekimi, genel olarak 20lik diş ameliyatı olarak adlandırılır. Herhangi bir diş tedavisinde olduğu gibi öncelikle diş uyuşturulur. Diş hekimi, diş uyuşmasının gerekli kontrollerini yaptıktan sonra:


📌Diş tam gömülüyse: Diş hekimi, 20lik dişin etrafındaki ve üzerindeki bölgeden diş etini açarak üzerindeki kemiği özel aletlerle kaldırır. Bu işlem sırasında diş uyuşturulduğu için kesinlikle ağrı ve acı hissedilmez.

📌Diş yarı gömülüyse: 20lik diş yarı gömülüyse ve üzerinde kemik yoksa, bazen kemik kaldırılmadan da direkt olarak dişin çekimi mümkündür.


Gömülü 20’lik diş çekimi, bazen diş kökleri ayrılarak, bazen ise ayrılmadan tek parça halinde yapılabilmektedir. 20lik diş çekiminin kökler ayrılarak ya da tek parça halinde yapılmasının kararı tamamen diş hekiminin ağız içi ve radyolojik muayenesinden sonra verilir.


20’lik diş çekimi için randevu alın:


Bunlar da ilginizi çekebilir:


コメント


Yazı: Blog2_Post

0553 461 86 92

0222 230 86 92

  • Instagram
  • YouTube

Copyright 2023 Melike Cingöz. Tüm Hakları Saklıdır. Web sitesinde yer alan içeriğin kopyalanması yasaktır. Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır.Tanı ve tedavi mutlak bir doktor tarafından yapılması gereken son derece ciddi  işlemlerdir.Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir.Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir.Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir.Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir.

bottom of page