top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Cingöz

20’LİK DİŞ ÇEKİMİ HAKKINDA MERAK EDİLEN HER ŞEY

Güncelleme tarihi: 7 Nis

20'lik dişler, diğer adıyla 20 yaş dişleri ağızda en son sıralamada yer alan ve bu yüzden gömülü olmasa bile temizlenmesi zor olan, genellikle bu sebepten ve yarı gömülülük durumundan hastaların rahatsız olduğu ve çektirmek istediği dişler olarak bilinir. 20'lik dişler, gömülü olduklarında farklı pozisyonlarda olurlar. Bunlar en basit anlatımla dik, yatay ve diğer dişe yaslanan şekilde, ya da tam tersi yönde yatay şekilde olabilir. Bu nedenle çekim zorluğu dişin gömülülük yönüne, üzerinde bulunan kemik miktarına ve dişin arka kısmında kalan kemik miktarına göre değişmektedir. Gömülü olmayan, yani kemik retansiyonlu, üzerinde kemik olmayan 20'lik dişlerde çekim nispeten daha kolay olmaktadır. Yine de bu dişlerin çekim boşluğu diş çekiminden sonra özel bakım gerektirmektedir.


GÖMÜLÜ OLMAYAN 20'LİK DİŞİMİ ÇEKTİRDİM, ÇEKİMDEN SONRA NELER YAPMALI, NELER YAPMAMALIYIM?

-Ağıza konulan ve ısırılması istenen tampon yaklaşık 30 dk ısırılmalı ve yerine yenisi veya peçete konulmamalıdır. 30 dk sonra temiz ellerle alınıp atılmalı ve tükürülmemelidir.

-2 gün boyunca tükürme ve çalkalama kesinlikle yapılmamalıdır. Çekim bölgesindeki kanın tamamen akması istenmez, pıhtı oluşması istenir, bu nedenle 2 gün ağızın herhangi bir şeyle (su dahil) çalkalanıp tükürülmesi kesinlikle önerilmez.

-Anestezi etkisi (uyuşukluk) geçene kadar (anestezi bölgesine göre değişen sürelerde) 2-3 saat veya 4 saat boyunca hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Çekim işleminden 30 dk sonra su içilebilir.

-Çekim bölgesinden sızıntı şeklinde 1-2 gün kanama normal görülür ve bu kan tükürülmemelidir.

-Sigara, iyileşmeyi yavaşlattığı ve pıhtıyı bozabildiği için 24 saat boyunca kesinlikle içilmemelidir.

-1 hafta boyunca çekim yapılan tarafla bir şey yenilmemeli, beslenme ılık ve yumuşak yiyeceklerden oluşmalıdır. Sert, soğuk ve sıcak yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.

-1 hafta boyunca pipet kullanılmamalıdır.

-Dil, çekim yapılan bölgeye götürülmemelidir.

-Bölgeye dikiş atıldıysa dikişler 1 hafta-10 gün içinde mutlaka aldırılmalıdır.


GÖMÜLÜ 20'LİK DİŞİM ÇEKİLDİ, NELER YAPMALI, NELER YAPMAMALIYIM?

Yukarıda yazılan önerilere mutlaka uyulmakla birlikte, ek olarak reçete edilen antibiyotik, ağrı kesici ve gargalar mutlaka düzenli kullanılmalıdır. Yüksek bir yastıkla yatılmalıdır. 1 gün boyunca çekim yapılan bölgede yüze soğuk kompres yapılmalı, buz mutlaka bir havluya sarılmalı, yüze direkt uygulanmamalıdır. 5 dakikada bir çekilip daha sonra tekrar konularak yapılabilir.


Çekim sırasında bölge uyuşturulduğu için herhangi bir acı hissedilmez. 20'lik diş çekimleri, çekim sonrasında özellikle gömülü dişlerin çekiminden sonra yüzde şişlik ve değişen seviyelerde ağrıya neden olabilir. Bunlar ağrı kesici ve soğuk kompresle kesilemeyecek ağrı ve şişlikler değildir. Diş hekiminin önerilerine mutlaka uyulmalı, reçete edilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır, böylece bu süreç ağrısız bir şekilde atlatılabilir.

13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page