top of page

20’LİK DİŞ ÇEKİMİ HAKKINDA MERAK EDİLEN HER ŞEY

  • Yazarın fotoğrafı: Melike Cingöz
    Melike Cingöz
  • 4 Ara 2023
  • 2 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 21 Şub

20'lik dişler, diğer adıyla 20 yaş dişleri ağızda en son sıralamada yer alan ve bu yüzden gömülü olmasa bile temizlenmesi zor olan, genellikle bu sebepten ve yarı gömülülük durumundan hastaların rahatsız olduğu ve çektirmek istediği dişler olarak bilinir. 20'lik dişler, gömülü olduklarında farklı pozisyonlarda olurlar. Bunlar en basit anlatımla dik, yatay ve diğer dişe yaslanan şekilde, ya da tam tersi yönde yatay şekilde olabilir. Bu nedenle çekim zorluğu dişin gömülülük yönüne, üzerinde bulunan kemik miktarına ve dişin arka kısmında kalan kemik miktarına göre değişmektedir. Gömülü olmayan, yani kemik retansiyonlu, üzerinde kemik olmayan 20'lik dişlerde çekim nispeten daha kolay olmaktadır. Yine de bu dişlerin çekim boşluğu diş çekiminden sonra özel bakım gerektirmektedir.


GÖMÜLÜ OLMAYAN 20'LİK DİŞİMİ ÇEKTİRDİM, ÇEKİMDEN SONRA NELER YAPMALI, NELER YAPMAMALIYIM? GÖMÜLÜ OLMAYAN 20’LİK DİŞ ÇEKİMİN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

-Ağıza konulan ve ısırılması istenen tampon yaklaşık 30 dk ısırılmalı ve yerine yenisi veya peçete konulmamalıdır. 30 dk sonra temiz ellerle alınıp atılmalı ve tükürülmemelidir.

-2 gün boyunca tükürme ve çalkalama kesinlikle yapılmamalıdır. Çekim bölgesindeki kanın tamamen akması istenmez, pıhtı oluşması istenir, bu nedenle 2 gün ağızın herhangi bir şeyle (su dahil) çalkalanıp tükürülmesi kesinlikle önerilmez.

-Anestezi etkisi (uyuşukluk) geçene kadar (anestezi bölgesine göre değişen sürelerde) 2-3 saat veya 4 saat boyunca hiçbir şey yenilip içilmemelidir. Çekim işleminden 30 dk sonra su içilebilir.

-Çekim bölgesinden sızıntı şeklinde 1-2 gün kanama normal görülür ve bu kan tükürülmemelidir.

-Sigara, iyileşmeyi yavaşlattığı ve pıhtıyı bozabildiği için 24 saat boyunca kesinlikle içilmemelidir.

-1 hafta boyunca çekim yapılan tarafla bir şey yenilmemeli, beslenme ılık ve yumuşak yiyeceklerden oluşmalıdır. Sert, soğuk ve sıcak yiyecekler kesinlikle tüketilmemelidir.

-1 hafta boyunca pipet kullanılmamalıdır.

-Dil, çekim yapılan bölgeye götürülmemelidir.

-Bölgeye dikiş atıldıysa dikişler 1 hafta-10 gün içinde mutlaka aldırılmalıdır.


GÖMÜLÜ 20'LİK DİŞİM ÇEKİLDİ, NELER YAPMALI, NELER YAPMAMALIYIM? GÖMÜLÜ 20’LİK DİŞ ÇEKİMİNDEN SONRA YAPILMASI GEREKENLER

Yukarıda yazılan önerilere mutlaka uyulmakla birlikte, ek olarak:

  • Reçete edilen antibiyotik, ağrı kesici ve gargalar mutlaka düzenli kullanılmalıdır.

  • Yüksek bir yastıkla yatılmalıdır.

  • 1 gün boyunca çekim yapılan bölgede yüze soğuk kompres yapılmalı, buz mutlaka bir havluya sarılmalı, yüze direkt uygulanmamalıdır. 5 dakikada bir çekilip daha sonra tekrar konularak yapılabilir.


Çekim sırasında bölge uyuşturulduğuo için herhangi bir acı hissedilmez. 20'lik diş çekimleri, çekim sonrasında özellikle gömülü dişlerin çekiminden sonra yüzde şişlik ve değişen seviyelerde ağrıya neden olabilir. Bunlar ağrı kesici ve soğuk kompresle kesilemeyecek ağrı ve şişlikler değildir. Diş hekiminin önerilerine mutlaka uyulmalı, reçete edilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır, böylece bu süreç ağrısız bir şekilde atlatılabilir.


ESKİŞEHİR 20LİK DİŞ ÇEKİM FİYATLARI, ESKİŞEHİR GÖMÜLÜ 20LİK DİŞ ÇEKİMİ FİYATLARI

Eskişehir 20lik diş çekim fiyatları, dişin gömülü olup olmamasına, gömülüyse dişin gömülülük durumuna, komşu anatomik yapılarla ilişkisine, işlem zorluğuna ve kısıtlılığına ve birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. Ancak Eskişehir 20lik diş çekimi fiyatları sorusunun cevabı için, Türk Dişhekimleri Birliği’nin 2025 için belirlediği ücret tarifesi referans alınabilir.


BUNU DA MERAK EDEBİLİRSİNİZ:


Comments


Yazı: Blog2_Post

0553 461 86 92

0222 230 86 92

  • Instagram
  • YouTube

Copyright 2023 Melike Cingöz. Tüm Hakları Saklıdır. Web sitesinde yer alan içeriğin kopyalanması yasaktır. Sitedeki bilgiler hiçbir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmamalıdır.Tanı ve tedavi mutlak bir doktor tarafından yapılması gereken son derece ciddi  işlemlerdir.Site içeriğinin bu şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak tüm sorumluluk ziyaretçiye, kullanıcıya aittir.Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir.Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir.Sitedeki bilgiler her gün güncelleştirilemediğinden her bilginin ziyaretçi tarafından doktoruna danışılarak kontrol edilmesi gereklidir.

bottom of page