top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Cingöz

AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALI? DİŞLER NASIL FIRÇALANMALIDIR?

AĞIZ BAKIMI NASIL OLMALI? DİŞLER NASIL FIRÇALANMALIDIR?

-Doğru ağız hijyeni ve diş bakımı sağlayabilmek için dişler düzenli olarak günde en az 2 kez fırçalanmalıdır.

-Mutlaka florlu bir diş macunu kullanmalıdır.

-Diş fırçası, yumuşak, düz kılları olan (girintili çıkıntılı değil) ve küçük başlıklı olmalıdır.

-Alkol içeren ağız gargaralarından ağız kuruluğuna neden olduğu ve dolayısıyla çürükleri artırdığı için kesinlikle uzak durulmalıdır. Klorheksidin içerikli ve alkolsüz gargalar, ancak diş hekimi önerisiyle kısa sürelerle kullanılabilir.

-Literatürde çeşitli diş fırçalama şekilleri olsa da, otoriteler tarafından kabul gören doğru fırçalama şekli diş etinden dişe doğru süpürür şekilde hareketlerle fırçalamaktır.

-En çok diş taşları alt ön dişlerin iç kısımlarında oluşur. Bunu engellemek için dişlerin mutlaka dil tarafına bakan iç kısımları da fırçalanmalıdır.

-Ağızdaki en son dişler olan 20’lik dişler tek tek en arka kısımları dahil olmak üzere detaylı fırçalanmalıdır.

-Diş taşları düzenli olarak temizletilmelidir

-Diş sağlığı için süt, yoğurt, peynir gibi kazein fosfataz enzimi içeren gıdalar tüketilmesi, fındık, fıstık, ceviz, badem gibi kuruyemişler tükürük salgısını artırdığı için gıdaların diş yüzeyinden kaymasını sağlar, bu nedenle diş dostu besinlerdir.

-Dişler, özellikle kola, gazoz, meyve gibi asitli yiyecek ve içecekler tüketildikten hemen sonra fırçalanmamalıdır, bu dişlere asit ataklarına sebep olur ve çürükleri arttırır. Bu gibi besinleri tükettikten sonra ağız sadece çalkalanmalı ve dişler 30 dakika sonra fırçalanmalıdır.

-6 ayda 1 kez olmak üzere mutlaka diş hekimi kontrolüne gidilmelidir.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page