top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Cingöz

BRUKSİZM (DİŞ SIKMA) NEDİR?

BRUKSİZM (DİŞ SIKMA) NEDİR?

Bruksizm, diş sıkma, diş gıcırdatma, toplumda sık görülen bir durumdur. Genelde stres kaynaklı ve gece ve gündüz olmak üzere 2 ye ayrılan diş sıkma, birçok nedenden dolayı oluşabilmektedir.

Bu nedenler:

-Stres (Psikolojik nedenler)

-Kapanış bozukluğu

-Uyumsuz dolgu ve protezler

-Dişlerde erken temaslar

-Sistemik nedenler: hipertrioidi, beslenme bozuklukları, gastrointestinal bozukluklar, heredite

-Mesleki nedenler: Maksimum fiziksel performans ve enerji gerektiren sporları yapmak (futbol, tenis, atlet vs.)

Eğer sebep kapanış bozukluğu, uyumsuz dolgular, protezler kaynaklıysa, bu sorun hekim tarafından ortadan kaldırılır. Genelde diş sıkma ve gıcırdatma eylemi stresli bir yaşam biçimi, kaygılı bir kişiliğe sahip olmak gibi durumlarda ortaya çıkar.

BRUKSİZM NELERE YOL AÇAR?

Bruksizm yani diş sıkma, dişlerde aşınma, kırılma, çene eklemlerinde rahatsızlık (redüksiyonlu ve redüksiyonsuz disk deplasmanı), eklem dejenerasyonu, dikey boyut dolayısıyla alt yüz yüksekliğinin azalması, baş, şakak, çene ağrıları, dişlerde ve diş etlerinde ağrılar, dişlerde hafif sallantılar gibi problemlere neden olur. İlerlemiş diş sıkma vakalarında, masseter (çiğneme-sıkma kası) çok fazla aktif olduğu için yanaklar dışarı doğru genişleme eğiliminde olur. Hem kaliteli bir uyku ve hayatı önlediği için, hem de dişler ve eklemlere verdiği büyük zararlardan dolayı diş sıkma ve gıcırdatma mutlaka tedavi edilmelidir.

BRUKSİZM TEDAVİSİ NASIL OLUR?

-Öncelikle daha az girişimsel tedaviden, daha girişimsel tedaviye doğru giden bir yol izlenir.

-Diş sıkma nedeni belirlenir ve bu problem çözülmeye çalışılır.

-Neden stres ise, stres kaynakları azaltılmaya çalışılır. Hastaya psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi önerilebilir.

-‘’Gece plağı’’ olarak bilinen oklüzal splintler dişlere ve çene eklemine zarar vermeyi önlemek için kullandırılır. Bu plaklarda belirli çıkıntılar ve aşınmalar yapılabilir. (Kanin rampası vs.) Gece plakları üst çeneye uygulanmalı ve sert maddeden yapılmalıdır. Alt çeneye uygulanan ve yumuşak olan plaklar, kasın daha çok kasılmasına neden olarak ekleme daha fazla zarar verir.

-Masseter botoks ile diş sıkmaya neden olan asıl çiğneme kası olan massseterin fazla kasılması önlenir, böylece diş sıkma doğrudan engellenmiş olur.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page