top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Cingöz

Diş Taşı Temizliği Hakkında Merak Edilenler

Diş taşı temizliği, diş yüzeyinde ve diş kökü yüzeyinde oluşan diş taşlarının (tartar) temizlenmesi işlemidir. Diş taşları, tükürükteki minerallerin diş yüzeyinde ağızdaki besinler ve bakterilerle birleşip çökelmesi sonucu oluşur. Ağızdaki bakteriler, beslenmek için tüketilen besinlere ihtiyaç duyarlar ve dişler fırçalanmadığında artık kalan besinler, bakteriler için iyi bir beslenme ve yaşama ortamı oluşturur. Bunlar tükürükteki minerallerle birleşince dişte çökelti oluştururlar ve böylece tartar dediğimiz yapılar meydana gelir.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NASIL BİR İŞLEMDİR, CANIM YANACAK MI?

Diş taşı temizliği, ultrasonik uçlar dediğimiz kavitron adı verilen aletle ve el aletleriyle yapılmaktadır. Bu işlem yapılırken derin temizlik yapılmadığı sürece, yani detertraj işlemi yapılırken anestezi (iğne ile uyuşturma) uygulanmaz. Sadece topikal anestezi (sprey şeklinde anesteziler) kullanılarak bu işlem acısız, ağrısız bir şekilde tamamlanır. Derin temizlikte yani diş kök yüzeyindeki diş taşlarının temizlenmesi ve kök yüzeyinin temizlenmesi işleminde ise (küretaj) iğne ile uyuşturma yapılarak yine acısız bir şekilde temizlik tamamlanır. İşlem yapıldıktan sonra 1 hafta dişlerde hassasiyet ve diş etlerinde kanama normal kabul edilir. Bu, diş etlerindeki ödemin ve inflamasyonun giderilmesi için gerekli bir işlemdir.


DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİNDEN SONRA NELERE DİKKAT ETMEM GEREKİYOR?

Diş taşı temizliği, öncelikle genel popülasyonda 6 ayda 1 kez olmak üzere, ağız hijyenine ve diş eti rahatsızlığı olup olmamasına bağlı olarak değişen sürelerde yaptırılması gereken bir işlemdir. Diş taşı temizliğinden sonra 30 dk süreyle su dışında bir içecek, yiyecek tüketilmemelidir. Sigara kullanımı 30 dk sonra yapılabilir. Hekimin önerdiği diş fırçalama şekli uygulanmalı ve dişler günde en az 2 kez fırçalanmalıdır. Yine diş hekiminin önerdiği diş fırçası kullanılmalı, gerekli görülürse klorheksidinli, alkolsüz gargaralar 7-10 günlük süreyi aşmayacak şekilde kullanılmalıdır.



DİŞ TAŞLARIMI TEMİZLETMEZSEM NE OLUR?

Diş taşları, tartarlar, temizlenmediği durumda diş eti hastalığına (gingivitis, periodontitis) neden olur. Temizlenmediği takdirde, diş eti kanamaları, ağız kokusu, dişlerde sallanma, kemik kaybı ve en sonunda diş kaybına neden olur.


AĞIZ HİJYENİNİ KORUMAK İÇİN NELER YAPILMALI?

Diş taşlarının oluşumunu minimuma indirmek ve ağız hijyenini korumak için dişler florlu bir diş macunuyla mutlaka günde en az 2 kez fırçalanmalıdır. Alkollü ağız gargaralarından uzak durulmalıdır. Diş ipi ve gerekirse arayüz fırçaları kullanılmalıdır. Bazı durumlarda ağız duşları da diş ara yüzlerini temizlemek için kullanılabilir. Dil, bakteri birikimini ve ağız kokusunu gidermek için mutlaka temiz diş fırçasıyla veya dil kazıyıcılarla fırçalanmalıdır.


2 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page