top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Cingöz

DİŞ TEDAVİLERİYLE İLGİLİ DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

YANLIŞ: Diş taşı temizliği dişlere zarar verir.

DOĞRU: Diş taşı temizliği dişlere ASLA zarar vermez. Bu, diş hekimliği pratiğinde hastalar tarafından en sık duyduğumuz doğru bilinen yanlıştır. Diş taşı temizliği, doğru uygulandığı takdirde, dişlerdeki birikintileri, yani dişlere zarar veren, diş eti enfeksiyonuna ve çürüklere neden olan bakteri, gıda artığı ve mineral çökmesinden oluşan yapıları ortadan kaldırır ve temizler. Dişi aşındırmaz, dişe zarar vermez ve genel olarak 6 ayda 1 kez mutlaka yaptırılmalıdır.


YANLIŞ: Lamine (yaprak porselen) ve zirkonyum aynı şeydir.

DOĞRU: Lamine ve zirkonyum tamamen farklı süreçler ve işlemleri içeren tedavilerdir. Lamine uygulaması, dişin sadece ön yüzeyinden ve az bir miktar aşındırılarak yapılan ve bu dişlerin üzerine uygulanan porselenlerdir. Zirkonyum ise dişin tüm yüzeylerinden aşındırılarak porselen uygulamasının yapılmasından oluşur. Yani eğer dişlerinizde harap olma, onarılamayacak derecede ve çok yüzeyde çürüme, lamineden yansıyacak derecede derin renklenmeler (tetrasiklin renklenmesi) yoksa, lamine tedavisi sizin için daha uygun olacaktır.


YANLIŞ: Diş beyazlatma dişlere zarar verir.

DOĞRU: Diş beyazlatma diş hekimi kontrolünde yapıldığı sürece dişlere zarar vermez. Çünkü diş beyazlatmada kullanılan malzeme zaten belirli bir oranda ve belirli aralıklarla uygulanır. Bu malzeme, test edilmiştir ve dişlerinizi aşındırmaz. Güvenle yaptırabilirsiniz.


YANLIŞ: Karbonat, limon, sirke karışımları dişleri beyazlatır ve dişlere faydalıdır.

DOĞRU: Karbonat, limon, sirke dişlere ASLA uygulanmaması gereken maddelerdir ve dişleri ciddi derecelerde aşındırır! Bu tip karışımlar,, kısa vadede dişleri beyazlatıyprmuş gibi gözükse de dişin dış katmanında (mine tabakası) aşınmalara, mikroçatlaklara neden olarak dişleri adım adım aşındırır ve diş erozyonu dediğimiz ciddi hassasiyetlerle sonuçlanan durumlara yol açarlar.


YANLIŞ: Diş ağrısı yoksa dişte çürük/problem yoktur.

DOĞRU: Dişlerde ağrı olmadan da çürük meydana gelebilir, hatta fazla derinleşip dişinizi ölü hale getirmiş bile olabilir. Bu nedenle ağrı hissedilmiyor olabilir. Diş hekimine ağrı olmadan gidin! Senede 2 kez mutlaka muayene olun. Çünkü diş problemleri her zaman belirti vermeyebilir.


YANLIŞ: DİŞTEKİ TÜM LEKELENMELER VE SİYAH ÇİZGİLER ÇÜRÜKTÜR VE DOLGU YAPILMASI GEREKİR.

DOĞRU: DİŞTE GÖRDÜĞÜNÜZ SİYAHLIKLAR HER ZAMAN ÇÜRÜK DEĞİLDİR VE ÇÜRÜK OLSA DAHİ BU ÇÜRÜKLER HER ZAMAN DOLGU YAPILMASINI GEREKTİRMEZ!! Bu dolgu yapılması gerekmeyen çürüklere başlangıç çürüğü denir ve kullandığımız florlü diş macunlarıyla dişimiz kendini yenileyip çürük ilerlemesini durdurabilir. Bu tarz çürükler 6 ayda 1 kontrol edilmelidir ve her zaman direkt olarak dolgu yapmamız gerekmez. Bu, koruyucu diş hekimliğinin bir örneğidir. Bazen de gördüğünüz siyah lekeler sadece diş taşıdır. Bu nedenle mutlaka diş hekiminize 6 ayda 1 muayene olmanız gerekir.


YANLIŞ: Süt dişlerindeki çürükler geçici dişler olduğu için tedavi edilmese de sorun teşkil etmez.

DOĞRU: Süt dişlerindeki çürüklere MUTLAKA gereken tedavi yapılmalıdır! Çünkü, süt dişlerinin kökleriyle alttaki daimi dişlerin germleri (torbaları) ilişki içindedir ve süt dişlerindeki bakteriler daimi dişleri etkileyerek ileride oluşacak dişlerin tabakalarında çeşitli bozukluklara neden olur. Bu da daimi dişlerin çürümeye yatkın olmasına neden olur.



Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page