top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Cingöz

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

KANAL TEDAVİSİ NEDİR?

Kök kanal tedavisi, endodontik veya periodontal (aşırı çürümüş, çürüğün diş sinirine ulaştığı durumlarda ve diş eti enfeksiyounun dişe sıçramasıyla meydana gelen diş enfeksiyonlarında) durumlardan kaynaklı yapılan dişin sinir ve kan damarlarının temizlenmesi ve kanallarının içinin doldurulması işlemidir.

Diş kanalları, dişin sinir ve kan damar ağlarını içeren yapılarıdır ve en iç katmanda bulunurlar. Dışarıdan (diş minesinden) başlayan çürük çok fazla derinleştiği ve ilerlediği zaman dişin bu iç katmanına ulaşır. Bazen apselenme de dediğimiz kök ucundan çıkarak enfeksiyon meydana getirir. Böyle durumlarda dişte onarılamayacak derecede bir hasar meydana gelmediyse ve eğer dişte mobilite (sallanma) yoksa çekim kararı verilmeden diş kanal tedavisi ile ağızda tutulabilir. Bu yönüyle kanal tedavisi, güvenli ve dişleri ağızda tutan bir işlemdir.

KANAL TEDAVİSİ AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

Kök kanal tedavisi, dişler akut enfeksiyonlu durumda olduğu, çok şiddetli ağrının olduğu durumlarda bazen anatomik sebeplerden anesteziye rağmen ağrı hissettirebilir. Fakat bu çözümsüz bir durum olmamakla birlikte diş kanal içlerinden yine de uyuşturulup işlem yapılabilir ve hasta bu şekilde ağrı hissetmez. Dişlerin zaten devital (ölü) olduğu durumlarda ise anesteziyle uyuşturulan diş ağrı hissetmez.

KANAL TEDAVİSİ TEK SEANS MI, İKİ SEANS MI

Kanal tedavileri, hekim kararına göre, genel anlamıyla canlı oldukları durumda tek seansta doldurulabilmektedir. Bu konuda çalışmalar hala devam etmesine rağmen, genelde ölü (devital) dişlerde iki seans kanal tedavisi protokolü uygulanmaktadır. Hekimin bu konudaki kararını etkileyen birden çok faktör vardır. Kök ucu lezyonlu dişler, ikiden çok kanal tedavisi seansı gerektirebilirler.

KANAL TEDAVİSİ YAPTIRDIM, NELER YAPMAM GEREKİYOR?

Kanal tedavisi yapıldıktan sonra uyuşukluk geçene kadar hiçbir şey yenilip, içilmemelidir. Uyuşukluk geçmeden önlem olarak ağrı kesici kullanılabilir.

Kök kanal tedavisi işleminden sonra 2 gün nispeten şiddetli ağrı normal kabul edilir, en fazla 1 hafta-10 gün dişe baskıda hafif ağrılar olabilir. Bunları engellemek için 1 hafta boyunca kanal tedavisi yapılan dişin olduğu tarafla çiğneme yapılmaması tavsiye edilir. Kanal tedavisinden sonra genellikle antibiyotik kullanımına gerek kalmaz.

Kök kanal tedavisi, diş çekimi endikasyonu bulunmayan dişlerde ideal bir tedavi yöntemidir.

31 görüntüleme0 yorum

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page