top of page
Yazarın fotoğrafıMelike Cingöz

KAPLAMA NEDİR?

Diş kaplama tedavileri, diğer isimleriyle köprü, sabit protezler herhangi bir nedenle kaybedilen, aşınmış, onarılamayacak derecede hasarlı dişlerin çekimiylr ağızda eksik diş varlığında ve dikey boyutun yükseltilmesi gereken durumlarda, ağızda kalan dişlerin tüm yüzeylerinden aşındırılması ve üzerine kaplama şeklinde porselen konulması ile yapılan tedavi şekilleridir. Diş kaplama tedavilerinde, porselen, zirkonyum, metal, altın gibi farklı alaşımlar tercih edilebilir. Porselen kaplamalarda, altyapısında metal, üst yapısında porselen olan köprü yapıları kullanılmaktadır. Zirkonyum kaplamada ise altyapı beyaz renkli bir metal olan zirkonyum ile, üst yapı ise yine zirkonyum ile veya porselen ile yapılabilir.


ZİRKONYUM MU PORSELEN Mİ?

Zirkonyum ve porselen kaplamalar arasında verilecek tercih, birçok faktöre bağlıdır. Porselen kronlar altyapıları metalle desteklendiği için uzun boşlukları olan ve arka dişleri eksik olan ağızlarda günümüze kadar güvenle uygulanmıştır. Fakat günümüzde zirkonyumum estetik üstünlüğü (altyapısı beyaz olduğu için ışığı yansıtması sebebiyle) nedeniyle güçlendirilmiş zirkonyumlar (Itriyum gibi metallerle) da arka dişlerde de artık tercih edilmektedir. Yani zirkonyum, ışığı daha iyi yansıttığı için porselen tedavilerden daha estetik bir seçenektir. Fakat porselenin dayanıklılık üstünlüğü vardır. Günümüzde geliştirilmiş zirkonyumlar porselenle kıyaslanır hale gelmiştir. Bu tercih, hekimin hastayı detaylı değerlendirmesi ve hekim-hasta görüşmesinden sonra kesin olarak yapılabilmektedir.

ZİRKONYUM VE PORSELEN KAPLAMALARIN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR?

Ağızdaki diş kaplamaları, kronlar, günde 2 kez mutlaka diş fırçası ve macunuyla fırçalanmalıdır. Bunun dışında diş etiyle birleşen eksik dişin olduğu kısımlar (gövde) ve altında diş olan kısımlar (kron) da kaplamalara özel diş ipleri ile temizlenmelidir.

Diş kaplamaları, özellikle günümüzde tercih edilen zirkonyum ve porselen ile diş eksikliklerinde güvenle kullanılabilir bir tedavi şeklidir.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page